Träning för barn och ungdom

OK Klemmingens barn- och ungdomsverksamhet

Träningarna riktar sig till barn och ungdomar i åldern 4-16 år och ingen förkunskap behövs.

Vi har träningar varje torsdag kl 18:00 oftast från klubbstugan vid Hagstumosse.

Är du ny och sugen på att börja så är det bara att dyka upp en torsdag och prova..

Pröva på några gånger och om ni vill fortsätta betalar ni in medlemskap i OK Klemmingen. Medlemskapet ger tillgång till alla klubbens aktiviteter och även betald avgift för vissa tävlingar. 

Du väljer själv de aktiviteter som passar dig från klubbens smörgåsbord.

Har du frågor kontakta oss gärna: klemmingen.ung@gmail.com eller lars.soldagg@gmail.com  070-792 61 01

Aktuellt för barn och ungdom

Mer information om barn- och ungdomsträning

Vi samlas, har en enklare genomgång och drar igång med en orienteringsinspirerad uppvärmningslek där alla barn oavsett ålder är med. Därefter kör vi vanligtvis en orienteringsbana med något speciellt teknikmoment. 

Övningarna är ca 1-4 km långa och med olika svårighetsgrad för att passa alla. Vissa gånger delar vi upp i två grupper, särskilt om de äldre har banan en bit bort från klubbstugan. Träningen slutar runt kl 19 med ett glas saft. Såklart går det att duscha för den som vill.

Som nybörjare är det fokus på att lära sig att läsa en karta självständigt, även om det för de yngsta handlar mer om rörelse i skog med kartinslag. Efterhand bygger vi på med svårare teknik och mer kondition.

Lägg med aktuellt träningsprogram som PDF

Exempel på lite annorlunda inslag i träningarna:

  • Lilla Kärruset  – en snitlsad blöt bana i skogen
  • Badorientering  – orientering i lilla poolen på Frejabadet, samt simning och allmän badlek
  • Skidåkning och pulkaintervaller – om vädret tillåter
  • Vinteravslutning – inomhusorientering, pepparkaksbak och pyssel
  • Påskäggsjakt  – på skärtorsdag gäller det att samla ihop så mycket snask som möjligt
  • Orienteringsskytte – Som skidskytte men med orientering istället för skidåkning

 

Klubbträning på tisdagar
Från ca 11 år och uppåt är det bra att även vara med på klubbens tisdagsträningar kl 18:30. Dessa träningar vänder sig till ungdomar och vuxna och är mer inriktade på konditionsträning med karta i skog, passar såväl elit som motionär. Efter träningen finns dusch/bastu och det dukas fram matigare fika till självkostnadspris. 

Föräldrar som tycker om att träna själva är givetvis välkomna även utan barn.

Kläder och skor som är bra att springa med på stigar och i skogen. Ombyte av skor och strumpor behövs oftast. Är det blött eller kallt så ta med extra överdragskläder att ha före och efter själva träningen: för varma kläder under träningen hämmar förmågan att röra på sig. Vid klubbstugan finns alltid möjlighet till dusch, vilket skapar utrymme för eftersnack och stärker gruppgemenskapen.

Kompass och SI-pinne (stämplingspinne) används nästan alltid på träningen och finns för utlåning.

Under den mörka delen av året oktober-mars behövs också pannlampa, som också finns att låna.

Orientering handlar om att med hjälp av en karta snabbt kunna ta sig runt en bana på en okänd plats. Tävlingarna på helgerna är därför en viktig del av sporten, eftersom de ger möjlighet till att springa bra banor (där kartkunskapen ställs på sin spets) i obekant terräng.  

På orienteringstävlingar finns alltid något för alla: banor med olika svårighetsgrad och olika längd,  för de som vill springa tillsammans och för de som vill tävla mot andra i samma ålder. Var därför inte rädd för att hänga med på tävling redan som nybörjare, det finns en bana som passar just dig. Även för de minsta (2 år och uppåt) finns oftast “miniknat”  vilket är en lekfull snitslad bana, så kom med ut på tävling hela familjen!

Att åka iväg på tävlingshelger och läger är något orienterare älskar och gör ofta. 

Vanligtvis har vi ett läger i klubbstugan i mars i samband med första tävlingarna.
I maj åker vi till Närke eller Hälsingland på en klubbresa. Under sommaren blir det vanligtvis camping i samband med någon flerdagarstävling som Eskilstuna 3-dagars och O-ringen 5-dagars (världens största orienteringsäventyr). På hösten försöker vi få till övernattning i samband med någon tävlingshelg, där övernattning i Pingstkyrkan i Ärla blivit en återkommande favorit för barnen. 

Höstsäsongen avslutas med ungdomarnas absoluta favorit: Daladubbeln. Där sover vi över i en skola och springer stafett på lördagen och patrull på söndagen. Söndagens tävling är också en maskerad för de som vill klä ut sig. Till denna tävlingshelg kommer barn och ungdomar från hela Sverige och ibland även från våra grannländer.

Du väljer förstås alltid själv vad du vill hänga med på, med varning för att det är lätt att ryckas med och inse att du inte vill missa något.

Våra barn- och ungdomstränare

Fredrik

Karl

Lars

Lisa